Rosa

 

Rochie: Zara

Sandale: Steve Madden

Poşetă şi colier: vintage

Cercei: C&A

 

Din seria vorbe de duh de pe Pinterest, există una draguță care spune că „flowers don’t compete with other flowers, they just bloom”. In traducere românească, „florile nu concurează cu alte flori, ele doar infloresc”.

Ei…citatul are subînțelesuri multiple, complexe și discutabile și n-am să mă avant în ele astăzi, planul meu fiind unul mult mai simplu și mai parfumat. Iar dacă e să revin de unde am plecat, n-or fi concurând ele florile între ele dar în ochii mei există o bătălie strânsă între bujori și trandafiri. Primii îmi plac pentru că sunt dolofani, delicați și delicios de roz iar ceilalți mă fascinează prin miros. Majoritatea parfumurilor mele conțin note de trandafir (Velvet Rose & Oud de la Jo Malone, Sí Rose Signature de la Giorgio Armani sau chiar Rare Pearls-ul de la Avon, parfum ce-mi amintește de mama și pe care-l poartă de mai bine de 10 ani încoace). Nici la gastronomie nu dau înapoi când vine vorba de trandafiri. Fie că e dulceața bunicii, rahat turcesc sau sclifoșeniile delicioase de la Laduree, de regulă consum cu plăcere (ba chiar mai cer și a doua porție!) orice conține măcar un iz de trandafir.

Există în jur de 100 de specii de trandafir (nu le cunosc, nu mă avânt) dar cred că măcar vreo 4-5 tipuri tot am văzut la Grădina Botanică din București, unde am făcut pozele de față. Asemenea magnoliei despre care vă povesteam în postarea de aici, tot așa a trebuit să aștept înflorirea lor pentru încă un an, din 2017 până în 2018. Anul trecut am ajuns prea târziu, erau deja trecuți și scuturați dar anul ăsta, cred că ne-am dus exact la fix. Într-o dimineață pe răcoare (cum spune și cântecul), cu pielea ușor „de găină” și-o rochie fabuloasă, aproape la fel de diafană ca trandafirii, am purces într-un capturarea a ceea ce cred că reprezintă companionul meu preferat pentru poze: florile. Că sunt magnolii, bujori, maci, floarea soarelui sau chiar trandifiri, îi prefer întotdeauna ca locație/background pentru poze. Totul e mai frumos când ai flori în jur și cred că sunt în top 3 „recuzită ca să iasă poza mișto”.

Revenind însă la trandafiri, m-am documentat și-am aflat câteva treburi interesante dintre care menționez mai jos:

 1. Conform Cărții Recordurilor Guiness, trandafirii sunt cea mai veche specie de plante crescută în scop decorativ. Romanii (Roma antică și Russell Crowe în Gladiatorul, astea) îi foloseau pentru a decora clădirile și mobila, ba chiar creau covorașe din petale.
 2. Cel mai vechi tufiș (tufiș? boschete?) de trandafiri este estimat a avea peste 1000 de ani și poate fi văzut în Germania, cocoțat pe peretele Catedralei Hildesheim din orașul Hildesheim. Legenda spune că atâta timp cât tufișul va exista, orașul va rămane în picioare (fapt confirmat și de bombardamentele Aliaților din 1945, cărora trandafirul le-a rezistat în ciuda năruirii catedralei).
 3. Fiecare culoare a trandafirilor poartă un anumit mesaj. Roșu simbolizează dragostea, roz – grația, cei galbeni sugerează infidelitatea iar cei piersicii, modestia. Există o mulțime de declinări formate din aceste culori însă nu întâlnim în natură trandafiri albaștri sau negri (vorbim de ce e în natură, nu de hibrizi făcuți în laborator). Ar fi o specie în Turcia (denumită „trandafirul negru al Turciei” ce bate înspre negru însă în realitate este vorba de un burgundiu închis și nimic mai mult).
 4. În Biblie se menționează doar trei flori mari și late: crini, henna și trandafiri. Trandafirii apar en-gros.
 5. În 1986, trandafirul a devenit emblema florală a Statelor Unite ale Americii.
 6. În fiecare an de Valentine’s Day, producția de trandafiri ajunge pe la 100 de milioane de bucăți.
 7. Cum spuneam mai sus, trandafirii sunt cât se poate de mâncabili. Petalele sunt folosite pentru a face gem/dulceață/marmeladă iar apa de trandafiri se pune în baclavale, nuga, rahatul turcesc anterior menționat și alte dulciuri fabuloase.
 8. Doamnele de la florăriile din colț știu cel mai bine cât de luxoși sunt trandafirii (de aici probabil și prețurile obscene per fir) dar înainte de dânsele și de pozele de Instagram, petalele și uleiurile de trandafir erau într-adevăr folosite în ritualurile de îmbăiere ale celor bogați. #opulenceihasit
 9. Avem fosile de dinozauri dar avem și fosile de trandafiri. Cea mai veche se pare că trece de 35 milioane de ani și a fost descoperită în Colorado, SUA. (așa vintage mai zic și eu)
 10. Cel mai scump trandafir din lume (nu e cel de la florăresele noastre, nu – deși ar putea concura și ele), se numește Juliet și s-a vândut în 2006 pentru 15,8 milioane de dolari.

Eftin.

Cam astea.

Acum. Privește poza 3. Miroase a 15.8 milioane de dolari?

3 Comments

 1. Eli
  iunie 19, 2018 / 12:30 pm

  Bună ?sunt ? pe tine??. Cum ți ai fc parul aici? E simply fc..bănuiesc..dar cu mare efect?. Merci beaucoup???

 2. Andreea S
  iunie 27, 2018 / 12:32 am

  Can someone call Vogue, please?!
  Esti superba, fata draga! Meriti o coperta de revista! ..si un trandafir de 15,8 milioane :-*

 3. septembrie 7, 2020 / 11:31 pm

  Where can I buy this dress?


Looking for Something?