Viata lunga si frumoasa pentru hainele noastre

ingrijirea hainelor 1

(postare realizată în colaborare cu Perwoll) 

 

Sincer vă spun că o suspectez pe bunică mea de vrăji (niște ghilimele ar fi adecvate). Nu din cele clasice, cu pene de crocobauri și ghicit în cafea, cât mai degrabă „vrăji” care lipesc, cos, curăță orice dezastru, scot pete și redau culori de unde nu-s.

Vara trecută aveam o umbrelă de soare din material textil, ceva vechi și ponosit dintr-un in decolorat de soare și îngălbenit de vreme, dar altfel foarte frumoasă și probabil ceva deosebit la vremea tinereții. Aproape că îmi luasem gândul de la ea, fiind într-un stadiu care nu permitea nici măcar o expediție până la colț, până în momentul în care a căzut pe mâinile bunicii. Nu știu sigur cum și în ce fel a dres-o, dacă a făcut dansul ploii sau incantații magice, dacă are într-adevăr vocație de șaman sau doar o tolbă plină de trucuri deștepte, dar un lucru-i sigur: azi umbrela e ca nouă. Am înțeles că apa de ploaie adunată la streașină (?!) ar fi fost răspunsul și ingredientul magic, apă pe care apoi a folosit-o pentru spălarea țesăturii. Și astfel, umbreluța mea defilează mândră în clipuri pe Youtube….

ingrijirea hainelor 2

Inspirată de veleitățile „magice” al bunicii, am pus laolaltă câteva sfaturi simple (fără lighean la streașină, promit) care să ne fie de folos pentru a ne bucura mai mult de hainele noastre. Idei simple, ușor de pus în practică, ce garantează viață lungă și frumoasă pentru textilele mult iubite. Așadar, mes gagics, cum avem grijă de hainele noastre?

1. Pregătirea și sortarea

Aici intervin două criterii mari: în funcție de material și în funcție de culoare. Dacă la culoare treaba e simplă și în general este recomandat ca hainele albe să nu se amestece cu cele colorate sau negre, în ceea ce privește materialul, este bine să verificăm și etichetele. Un cașmir pufos poate fi de fapt un poliester deghizat, iar o textură mai rigidă ne poate induce în eroare cu privirea la temperatura de spălare.

ingrijirea hainelor 3

2. Citește etichetele

Asigură-te că respecți întotdeauna instrucțiunile de pe etichetele hainelor, iar în caz de nevoie (eu am obiceiul de a le tăia), cel mai sigur ar fi să duci haina la curățătorie.

ingrijirea hainelor 4

3. Alege detergentul potrivit

Bunică mea o fi ea fan apă de ploaie, dar cu săpun de casă n-a spălat niciodată. Îi plac hainele parfumate, rufele proaspete, impecabile, fără cusur. Iar pentru asta alege Perwoll. Există câte un detergent potrivit pentru toate nevoile noastre: Renew & Blossom miroase a primăvară, Renew & Repair vine declinat pe trei game: pentru hainele colorate, albe sau negre, iar Care & Refresh și Wool & Delicates se potrivesc grozav pentru hainele sintetice, respectiv lână și țesături delicate.

ingrijirea hainelor 5

…și vorbind de țesături delicate, este bine de știut că mătasea de culori deschise se spală în apă călduță, iar mătasea închisă la culoare sau imprimată elaborat, în apă rece.

Putem spăla mătasea în mașina de spălat, la o temperatura de maximum 30 grade Celsius, setată pe meniul delicat. De asemenea, este important să folosim un detergent blând adecvat, precum Perwoll Wool & Delicates, special creat pentru lână și îngrijirea fibrelor delicate. Nu numai că va curăța fibrele, dar le și îngrijește, astfel încât țesătura din mătase să rămână frumoasă mai mult timp.

ingrijirea hainelor 6

De asemenea, pentru țesăturile din lână sau alte pufoșenii, este recomandată uscarea pe o suprafață plată, asigurându-ne astfel că haina nu își pierde forma. Sigur aveți prin garderobă un pulover cu „umeri” și știți despre ce vorbesc…

ingrijirea hainelor 7

Perwoll Color & Fiber nu conține aditivi de culoare și protejează țesăturile pentru ca acestea să arate ca noi mai mult timp. Hainele vor fi mai strălucitoare și mai intens colorate, astfel încât să ne putem bucura mai mult de ele.

ingrijirea hainelor 8

4. Temperatura

Pentru hainele albe, lenjeriile și cearșafurile din bumbac putem seta o temperatura ridicată, de până la 90 de grade Celsius.

Pentru hainele negre, temperatura obișnuită este undeva în jurul a 30-40 de grade, iar culorile deschise se spală în apă mai caldă (până la 60 de grade pentru materialele din bumbac).

Este important să folosim programul special conceput de producătorul mașinii automate de spălat pentru fiecare categorie de rufe și să reglăm temperatura conform recomandărilor de pe eticheta detergentului. O temperatură de spălare sau o viteză de centrifugare prea mare pot deteriora rufele.

ingrijirea hainelor 9

5. Prespălare/spălare rapidă/ciclu lung?

Programul de spălare rapidă este indicat doar în cazul unei cantități mici de rufe, sau dacă nu necesită o curățare profundă. Timpul unui astfel de program nu permite o curățare în profunzime, iar unii detergenți de tip pudră nici nu apucă bine să se dizolve. De aceea se recomandă folosirea unui detergent de tip lichid care se poate introduce direct în cuva mașinii de spălat.

ingrijirea hainelor 10

6. Țesăturile negre sau închise la culoare

Pentru a păstra intensitatea negrului cât mai mult timp, folosește un detergent adecvat țesăturilor închise la culoare. Perwoll Black & Fiber protejează țesăturile, repară micro-fisurile fibrelor textile și redă strălucirea culorilor închise, pentru că acestea să arate ca noi mai mult timp.

ingrijirea hainelor 11

Evită să speli hainele negre mai des decât este necesar deoarece spălările frecvente nu vor face decât să dilueze și mai mult culoarea țesăturii. De asemenea, evita supraîncărcarea cuvei mașinii de spălat. În cazul în care cantitatea de rufe este depășită, sau dacă rufele absorb prea multă apă (cum ar fi prosoapele, păturile sau hanoracele) există șansa ca ele să rămână murdare, sau cu resturi de detergent.

În ceea ce privește uscarea, este indicat să ferim hainele închise la culoare de bătaia directă a razelui soarelui deoarece există riscul decolorării țesăturii. 

ingrijirea hainelor 12

7. Ia-ți o Buni specialistă.

Case closed.

Distribuie:

Looking for Something?