Cum avem grija de hainele noastre (dar si de mediu) in sezonul rece?

cum avem grija de hainele noastre in sezonul rece

[post scris în colaborare cu E.ON România]

 

Suspectez că principala vină o poartă moștenirea genetică pe linie directă (de la stimabila-mi mamă), ea fiind cea care mi-a insuflat bucuria hainelor. Fie ele noi sau second hand, cu eticheta proaspăt atașată sau din contră, moștenite de la bunica, cred că hainele pe care alegem să le îmbrăcăm depășesc simpul rol de acoperământ, carcasa care ne protejează de frig sau soare și fie că ne dăm seama sau nu, hainele sunt reflecții ale personalității noastre și mărturii ale identității noastre stilistice. Evoluăm odată cu ele, ne transformăm, investim emoții și le asociem momente dragi, indiferent că unele ajung să nu mai vadă lumina zilei niciodată (pentru mine, de exemplu, puloverele croșetate de mama în anii ’90 sunt părți ale copilăriei mele și cu toate că șansele de a le mai purta vreodată sunt mici spre deloc, asociez mohairul lor pufos cu anii aceia; avem o istorie împreună și de aceea nu voi renunța niciodată la ele). Așadar, dragostea mea pentru haine e una des exprimată pe platformele pe care activez, așa cum și grija acordată lor a făcut subiectul a unu sau două materiale video publicate anul curent. Cu toate astea, nu am pus niciodată problema protejării mediului în raport cu grija pentru haine (și culmea, chiar aseară am primit o solicitare pe subiect din partea unei urmaritoare). Cred că prin lucruri mărunte putem contribui cu toții, iar adoptarea unui comportament (mai) responsabil, prin economisirea de energie și apă, poate fi favorabilă nu doar planetei ci și buzunarului nostru. #EconomiiLaPuterea100, here we go!

Așadar, cateva idei grijulii cu hainele noastre și cu mediul (mai multe idei de economisire puteți găsi pe www.eon.ro)

 1. Textilele moderne prezintă în majoritate instrucțiuni de spălare. Spre deosebire de acum 60-70 de ani (sau chiar mai mult), când hainele erau realizate manual și nu se punea problema de etichetă, astăzi ne bucurăm de indicații precise cu privire la tipul de spălare, nivelul de temperatură, călcare șamd. Este recomandabil să respectăm simbolurile de îngrijire de pe etichetele rufelor, deoarece de cele mai multe ori avem tendința de a spăla la o temperatură mai mare decât este necesar. În felul acesta, ne asigurăm că nu consumăm mai multă energie, prin setarea unei temperaturi mai mari.
  grija pentru haine
 2. Alege o mașină de spalat rufe care să ofere multiple opțiuni de reglare a temperaturii de spălare, dar și programe de spălare eco. În acest mod, te asiguri că vei putea opta pentru programe de spălare eficiente și din punct de vedere energetic.ingrijire haine
 3. Detergenții de astăzi* sunt concepuți pentru a spăla hainele la temperaturi scăzute de până la 15 grade. Astfel, prin setarea temperaturii apei la 15 sau 30 de grade vei economisi energie și bani, comparativ cu spălarea la temperaturi de 60 sau 90 de grade.

  *Pentru detergenți, recomandarea mea ar fi să folosim unii lichizi și nu prafuri (cel puțin pe partea de vintage). La articolele noi, merge orice fel de detergent.

  grija haine

 4. Alege o mașină de spălat dintr-o clasă energetică superioară pentru a face economii. Spre exemplu, clasa A++ înseamnă că vei consuma mai puțină apă și electricitate.grija pentru hain
 5. Grijă la spălare: există anumite materiale care nu se spală sub nicio formă, acestea se duc direct la curățătorie (catifea, blană, piele, vinyl), altele sunt pretențioase (ca mătasea și lâna), iar pentru restul (bumbac, in, poliester, vâscoză, spandex) este important să citim etichetele (acolo unde ele există – de multe ori pentru vintage nu avem etichete).

 6. Puloverele și țesăturile croșetate se împachetează întotdeauna. La fel mătasea, niciodată lasată pe umeraș. Împachetăm întotdeauna hainele din țesături grele, cu mărgele ori broderii care atârnă (lăsate pe umeraș, vor deteriora croiala din cauza greutății). Pentru acele articole foarte vechi, pe care le punem la păstrare (un palton pasat de la bunica, de exemplu) preferabil ar fi să le împachetăm în hârtie sau țesătură textilă pe timpul verii și niciodată în plastic. Le aerisim din când în când și avem grijă să le ferim de lumina soarelui care poate decolora cu ușurință materialul.

 7. Pentru a scurta timpul de funcționare al uscătorului de rufe, putem stoarce hainele înainte de a le pune în aparat. Timp mai scurt de funcționare = mai puțină electricitate. grija pentru haine
 8. Folosește mașina de spălat rufe și uscătorul doar atunci când se strâng suficient de multe haine. Evităm în felul acesta risipa de apă și electricitate.
 9. Odată scoase din mașina de spălat, ideal este să lăsăm hainele delicate la uscat pe o suprafață plată sau agățate pe un umeraș, nu cu ajutorul cârligelor. În felul acesta va fi mai ușor și la călcare.
 10. Pentru călcat, recomand un steamer și nu clasicul fier de călcat, acesta fiind prea dur pentru țesăturile sensibile. Steamerul înmoaie țesătura și îndepărtează cutele fără să o agreseze.

…și nu neapărat legat de hainele noastre, dar mai sunt o mulțime de idei de economisire (mărunte, însă mai bine mai puțin decât deloc): de la apa oprită în timp ce ne spălam pe dinți, pănă la folosirea laptopului în loc de calculator. Putem economisi astfel zeci de litri de apă (într-un minut curg aproximativ 10-14 litri de apă) sau cu până la 90% mai puțin consum de energie electrică (laptop versus calculator clasic). Mai multe idei de economisire puteți găsi în playlistul de aici, de unde inserez un filmuleț scurt:

3 Comments

 1. noiembrie 18, 2019 / 5:43 pm

  Nu stiu daca mai sunt persoane ca mine, dar eu ma bucur enorm cand mai gasesc cate un articol nou pe blogul tau :).

 2. Deni
  ianuarie 19, 2020 / 11:44 pm

  Apreciez ca te preocupa si astfel de subiecte 🙂

 3. ianuarie 25, 2021 / 10:53 am

  Foarte util articolul. Multumim, Andreea!


Looking for Something?